Rörliga rovdjur i norr

Matts fångade vesslan på bild.

 

Vesslor är ganska vanliga, men det är svårt att få en ordentlig titt på dem. En som lyckats är fotografen Matts Bildström i Malå. Han skriver såhär:

Vesslan är inte speciellt skygg, men den jagas av alla andra rovdjur och det har gjort den extremt rörlig. Den pilar blixtsnabbt från det ena gömstället till det andra och vill inte exponera sig mer än nödvändigt.
Det blev många bilder, vissa med framdel av vessla,
andra med halv bakdel av vessla. Även många helt utan vessla:-)
Så blir det när de nästan aldrig sitter still.

För att skilja vesslan från den närbesläktade hermelinen är det enklast att titta på svansen. Till skillnad från vesslan har hermelinen en tydligt svart svanstipp.

En annan lyssnare i norr är Birger Engström. Just nu finns han i Huuki, norr om Pajala. Spårsnön var bra i tisdags, och Birger gav sig ut på en skidtur för att njuta av naturen och tystnaden. Medan han åkte hittade han ett spår:

Kan det vara mårdhund? Jag kan inte längre se så mycket spår efter ripor som förr. Får skylla det på denna nya invandrare, mårdhunden. Harspår och ekorrspår är det ganska gott om.

Den frågan får gå till våra lyssnare, är det någon som kan identifiera spåren? Och visst måste det vara svansmärken man ser i snön?