1 av 4
Marken var täckt av så kallad "Star Jelly". Foto: Lars Erik Svensson
2 av 4
Geleklumparna var homogena, utan några tydliga strukturer. Foto: Lars Erik Svensson
3 av 4
Bland geleklumparna fanns äggledare från groddjur. Foto: Lars Erik Svensson
4 av 4
Varje grodägg ligger inbäddat i ett geléliknande material. Foto: Lars Erik Svensson

Mystisk gelé får sin förklaring

"Star jelly", eller stjärn-gelé på svenska, är ett uttryck som brukar användas om mystiska slemklumpar som hittas i naturen.

Det finns många sorters slemmiga klumpar, bland annat kan cyanobakterier bilda klotformade kolonier, men begreppet star jelly är ganska specifikt. Det syftar på något genomskinligt som saknar tydliga cellstrukturer.

Lars Erik Svensson i Veddige hittade sådana geléklumpar för ett litet tag sedan, och han har en förklaring på var de kommer från:

Nu idag (12/4) har jag funnit nya klumpar på tre ställen inom ca 100 meter. De två första fynden visar att det är grodägg. Det tredje fyndet däremot är helt homogent, men intill ligger en samling små svarta pärlor i en sträng som ser ut som ägg. Det finns även en del inälvor ihop med de första fynden.
Det finns gott om Ormvråk och Korp i trakten så man kan anta att de inte är särskilt petiga med vad de äter men ändå lämnar det slemmigaste kvar. Så nu döper vi om fenomenet till "Frog Jelly".
Hälsn. Lars Erik Svensson

Det mesta tyder alltså på att slemmet är ägg och äggledare från groddjur. Fåglar sprättar ofta upp grodor och paddor för att undvika det giftiga och illasmakande skinnet, och det verkar alltså som att de inte uppskattar fortplantningsorganen heller. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista