Bålgeting insänd av Lars Backsell. Foto: Erik Kohlström/SR

Trick mot stick

Gert Göranssons sätt att undvika getingstick

Getingar stod i fokus för Naturmorgon den 14:e juli, och flera lyssnare har hört av sig angående de gulrandiga krypen. Gert Göransson skriver såhär:

Hade människor kunskapen att getingar bits och om hur man skall agera, hade nästan ingen blivit stucken.
Som experten i Naturmorgon sa tar getingen material från murket trä.
Nu till den viktiga kunskapen, när en geting landar på huden. Den finner ofta förhårdnader på huden där getingen biter av en bit, det känns ordentligt men är inget stick. Detta uppfattar människan som ett stick, lägger handen på getingen och trycker till. Getingen sticker givetvis och fördomarna förstärks.

Hur skall man göra då? Enligt Gert Göransson handlar det mycket om hur man avvisar den närgångna insekten.

Om getingen sitter t.ex. på armen och biter, placera handen vid sidan om getingen och för bort den. Den flyger och du har bara blivit av med en förhårdnad, men är inte stucken. Det finns ingen risk att en geting blir ilsken och vänder tillbaka och sticks.
Kommer getingen flygande och du inte vill att den skall komma, slå bort den med öppen flat hand, som en smash (inget hysteriskt viftande, tänk getingen som en boll, smashen innebär att bollen ges ett extra hårt tillslag).

Gert skriver också om getingar som surrar kring matbord:

Vid grannbordet viftar personerna hysteriskt, här verkar getingarna få en frustration över att inte kunna landa för undersökning.
På min sötsak blir man snabbt bortskjuten med en välriktad fingerknuff (sätt pekfingernageln mot tummen och skjut, den åker iväg som en kula). Det finns ingen risk att en geting blir ilsken och sticker någon annan.

Använd gärna kommentarsfältet nedan om du har fler tips för att undvika getingstick!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista