Det finns många småskaliga vattenkraftverk som det i Brevens Bruk, Foto: Erik Kohlström
Myndigheter och sportfiskare ställer krav

Kraftbolag kan tvingas bygga fiskvägar

"Alla fiskar vandrar"
12 min

Olika fiskars vandringsbehov står i centrum för en rättsprocess som kan få stor betydelse för vattenkraften. Ett gammalt kraftverk i Brevens Bruk i sydöstra Närke behöver rustas upp, och enligt Mark och Miljödomstolen finns ingen vandringsfisk i ån. Därför behöver bolaget inte bygga fiskvägar förbi anläggningen.
Domen har överklagats av både Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Örebro län. Begreppet "vandringsfisk" gäller inte bara lax och ål, hävdar de, utan även insjöarter som abborre, mört och lake. Därför hoppas de på en prejudicerande dom som gör det möjligt att kräva vandringsvägar vid alla vattenkraftverk.

En stor del av Sveriges el kommer från vattenkraftverk. Mest kända är kanske de stora anläggningarna i norrlandsälvarna, men runt om i landet finns också omkring 2000 småskaliga kraftverk. Många av de små kraftverken är äldre än den miljölagstiftning som gäller idag.

Numera kräver både svenska lagar och EU-direktiv att man tar hänsyn till de organismer som lever i vattnet. I första hand har man fokuserat på fiskar som vandrar mellan sött och salt vatten, som lax och ål, men nu ställer både myndigheter och intresseorganisationer hårdare krav på kraftbolagen. Även insjöarter som abborre, lake och mört behöver vandringsvägar, hävdar man.

Det pågår en intensiv debatt om så kallade vandringshinder, och åsikterna går isär. Vilka fiskar behöver egentligen vandra, och hur stora åtgärder krävs? Borde man återställa vattendragen till deras ursprungliga skick, eller måste man acceptera att vissa intressen går före andra?

I Brevens Bruk, en charmig bruksort i sydöstra Närke, är frågan högaktuell. Bruksbolaget har ansökt om tillstånd att modernisera ett åldrat kraftverk, och Mark och Miljödomstolen har sagt ja. Någon vandringsväg behöver inte byggas, säger domstolen, eftersom det råder oklarhet kring om det förekommer vandringsfisk i ån.

Men både Länsstyrelsen och Sportfiskarna har överklagat domen. Domstolen har missuppfattat fiskarnas vandringsbehov, menar Micael Söderman, biolog på Sportfiskarna. "Alla fiskar vandrar" säger han till Naturmorgon.

Sten Geijer, VD för Brevens Bruk AB, hävdar däremot att nyttan av eventuella vandringsvägar inte skulle vara tillräckligt stor för att motivera kostnaden.

Ärendet har fått prövningstillstånd i den högre instansen, Mark och Miljööverdomstolen, och deras utslag kan få stor betydelse. En ändrad dom kan nämligen betyda att vandringsvägar måste byggas vid många andra svenska kraftverk.

Reporter i inslaget är Erik Kohlström.

Dessutom visar ny forskning att myror, spindlar, myggor och fåglar påverkas när vi reglerar rinnade vatten. Hör intervjun med ekologen Micael Jonsson från Umeå universitet här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".