1 av 2
Det var längesedan det var så här gott om torsk längs våra kuster. Bild: SVT.
2 av 2
Dags att börja sjunga snart? Bild: SVT

Har fåglar vårkänslor?

Det går alldeles för segt - men våren är faktiskt på väg! Snödrivorna kommer att smälta, knoppar ska brista, ja våren kommer att höras! Fåglar som hittills knappast vågat knysta komer snart att brista ut i vilda vårsånger. Men vad är det de vill ha sagt?

Anna Qvarnström och Tomas Pärt är båda fågelforskare i Uppsala. Annas favoriter är halsbandsflugsnappare medan Tomas ägnar sig åt stenskvättor. Och vi undrar om fåglar har vårkänslor? Eller vad känner egentligen fåglarna känner såhär års? Vad händer inuti dem?

Man kan gissa att programmet delvis kommer att handla om sexuell selektion och evolutionsteori. Och så hoppas vi förstås på en fantastisk morgon i Uppsala!

Naturmorgon tittar också ner under vattenytan och letar efter torsk - en fiskart som har haft det mycket problematiskt de senaste decennierna. Emellanåt finns det ändå rätt mycket torsk utmed de svenska kusterna. Men de riktigt bamsiga är fortfarande svåra att hitta.

Fågelholken som förstapris i vår tävling kommer att försvinna och ersätts med Sten Wahlströms dubbel-CD med svenska fågelläten. Men den som är lite händig kan själv snickra sig en bra holk. Här är en ritning:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1027&grupp=7406&artikel=223347

Programledare är Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".