1 av 4
Växtkännaren Gunvor Dahlman använder skogslök i soppan. Foto: Erik Kohlström/SR
2 av 4
Gökärtens blommor är ätliga och kan användas som garnering. Foto: Erik Kohlström/SR
3 av 4
Späda nässlor är en klassisk sopp-ingrediens. Foto: Erik Kohlström/SR
4 av 4
Kirskål ska vara nyutslagen och lite glansig i bladen. Foto: Erik Kohlström/SR
Ätliga växter

Gunvor bjuder på vild soppa

11 min

Det är utflyktstid och blomningstid, men det är också skördetid i naturen. Det finns nämligen en hel rad olika växter som går att äta, och de flesta är som bäst såhär i början av sommaren.

På många håll anordnas exkursioner där man får lära sig om ätbara växter. Erik Kohlström följde med på en sådan tur, i ekbackarna utanför Lessebo i Småland. Där hjälpte han växtkännaren Gunvor Dahlman att koka soppa åt de hungriga deltagarna.

Bland ingredienserna fanns kirskål, nässlor, mjölkört och vild körvel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista