1 av 8
Kari Wærum känner till det mesta om Vegas historia. Foto: Thomas Öberg
2 av 8
Snefrid Jakobsen lär Thomas Öberg hur man rensar dunet. Foto: Thomas Öberg
3 av 8
Snefrid Jakobsen tittar till ett ejderhus på Hysvær. Foto: Thomas Öberg
4 av 8
Ådan - ejderhonan - är välkamouflerad bland tång och lavbevuxna klippor. Foto: Thomas Öberg
5 av 8
Ejderhona med ungar tillsammans med barnpigor, andra honejdrar som hjälper till att vakta ungarna. Foto: Thomas Öberg
6 av 8
Kustlandskapet i Vega Världsarv är vackert men farligt. Många fartyg har förlist bland klippor och skär. Foto: Thomas Öberg
7 av 8
Vegamåran växer bara på ön Vega och på Island. Foto: Thomas Öberg
8 av 8
Storspoven höll ett öga på inspelningen. Foto: Thomas Öberg

Trygga reden i skärgårdsmiljö uthyres mot ersättning i dun

Vega Världsarv del 1
3:14 min

När en åda - en ejderhona - ska lägga sina ägg fodrar hon redet med dun. Det blir en luftig bädd som isolerar äggen mot ett klimat som kan vara riktigt kärvt, även på sommaren. När ungarna sedan är redo att lämna boet ligger bädden kvar, och längs den nordnorska kusten finns en lång tradition av att ta vara på ejdrarnas dun.

Vår reporter Thomas Öberg besökte Vega, en ögrupp vid Helgelandskusten i Norge. Där bor Snefrid Jakobsen, ejdervakt och bärare av en månghundraårig tradition som placerat skärgården på världsarvslistan.

Snefrid Jakobsen har ett antal ejderhus, små kojor dit vilda ejderhonor återvänder år efter år för att föda upp sina ungar. Snefrid håller ett vakande öga över de häckande ådorna, och tar hand om dunet de lämnar efter sig.

Detta har varit en viktig näring för kvinnorna på Vega i många generationer, ofta tjänade de mer på att samla dun än vad männen gjorde som fiskare. Dunet används nämligen till täcken och kuddar som skattas mycket högt.

Kari Wærum arbetar på Helgelandsmuséet, och har själv rötter på ett så kallat dunvær, en ö där man samlar dun. Hon berättar om vad det är som gör dunet så effektivt som isolering, och dessutom delar hon med sig av spännande kunskap kring livet på öarna. Visste du till exempel att man gödslade potatisåkrarna med fiskhuvuden?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".