1 av 3
Bengt Andersson, entomolog från Nybro, letar efter småkryp. Foto: Lasse Willén/SR.
2 av 3
Ulla-Britt Andersson, Mats Lindeborg och Bengt Andersson var gäster i programmet. Foto: Lasse Willén/SR.
3 av 3
Utsikt över sjön. Någonstans i den mörka skogen finns vargflocken. Foto: Erik Kohlström/SR

I Smålands östra del hittar ovanliga insekter ett paradis

När de atlantiska ovädren stryker över oss faller det mesta regnet över Sydsvenska höglandet. Så i sydöstra delen av Sverige är klimatet både varmare och torrare. Dessutom finns många ängar och hagar kvar. Allt det här gör att många ovanliga insekter gärna vandrar in till dessa utvandrarbygder.

I Naturmorgon träffar vi två entusiasiska entomologer: Bengt Andersson som specialiserat sig på skalbaggar, och Mats Lindeborg som arbetar med fjärilar. Båda har lång erfarenhet av insektsfaunan i området kring sjön Algunnen och Alsterån.

Ulla-Britt Andersson, botanist från Öland, är också med i programmet. För insekter och växter hör ihop som ler och långhalm!

Tina-Marie Qwiberg svarar för veckans Kråkvinkel. Tina-Marie tycker att fjärilar är det finaste som finns.

Vilda vargar ska vi också stifta bekantskap med. Vår reporter Erik Kohlström hälsade på i ett vargrevir i Bergslagen. På andra sidan en sjö fanns vargflockens samlingsplats...

Programledare vid Alsteråns strand är Lasse Willén och fältreporter Lasse Edfast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".