1 av 4
Tim Astbo på väg upp i boträdet. Över honom cirklar en orolig fiskgjuse-förälder. Foto: Anna Roos
2 av 4
Om sälar och igelkottar: Från Slottskogen berättade fr v Emilia Renström, Filippa Brottare, Kerstin Klaesson Lithander, Kasia Rostalska, Leif Lithander och Hedda Renström. Foto: Lisa Henkow.
3 av 4
Joakim Hjältén och Therese Johansson, SLU Umeå, medverkade i programmet. Foto: Lena Näslund.
4 av 4
Det kan krävas tuffa tag för att skapa ny skog. Foto: Joacim Hjältén.

Träd i skogen, i stadsparken och som fiskgjusens boträd

3:27 min

Hur ska vi bevara våra skogar? Områden som avsätts som reservat har ofta inte så stora biologiska värden. Och de riktigt fina skogarna är det svårt att nå.
I Umeå håller forskare på att undersöka hur man kan återskapa värdefull skog med moderna metoder. Ett sätt är att låta träd "dö långsamt". I programmet träffar vi Joacim Hjältén och Therese Johansson från lantbruksuniversitetet i Umeå.

Om träd handlar också veckans Kråkvinkel med Jenny Berntson Djurvall.

Slottsskogen är en annan "skog" i ett helt annat område - mitt inne i storstaden Göteborg. Men det är också natur, där man bland annat försöker hjälpa igelkotten att överleva. Och just den här helgen kanske både djur och växter kommer att påverkas av en stor musikfestival, Way Out West. Men kanske gillar koltrastar rockmusik?

Fiskgjusar lever ofta ett hårt liv. De äter bara fisk och får lätt i sig alltför höga halter av miljögifter. De behöver lugn och ro. Och de ger sig varje år ut på en farofylld färd till Afrika. I programmet får vi möta Anna Roos från Riksmuseet som ringmärker en kull fiskgjuseungar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista