1 av 3
En vågkaskad vid Skurskär, i ögruppen Väderöarna. Foto: Projekt Väderöarna.
2 av 3
Bläckfisk, Sepietta oweniana eller möjligtvis en Sepiola atlantica. Foto Projekt Väderöarna.
3 av 3
Blåstrålen finns i vattnen kring Väderöarna. Foto Projekt Väderöarna.

Våra västligaste vatten vid Väderöarna

Nästan en mil från Bohuskusten ligger Väderöarna, vår allra västligaste utpost. Det här är också tillsammans med Koster och Gullmarsfjorden vår artrikaste miljö. Runt Storö, Ramnö och alla små skär finns både ålgräsängar, tareskogar och korallrev. Runt den fyrbenta lotsutkiken flyger tobisgrisslor och labbar. Tumlare och knubbsälar ses ofta här, så de ska vi hålla utkik efter.

I 30 år har amatördykare i Projekt Väderöarna fotograferat bottnar runt omkring ögruppen. Och på så sätt kan man studera hur havet har förändrats. Mycket har blivit sämre, men en glad nyhet är att de tidigare söndertrålade ögonkorallreven börjar växa till igen.

Gäster i programmet är Håkan  Eriksson, Hans Ellmén, Bo Koppel och Magnus Roslund från Projekt Väderöarna, marinbiolog Tomas Lundälv från Göteborgs universitet och Anderas Franzén från Föreningen Väderöarnas lotsutkik.

Programledare Jenny Berntson Djurvall, dykande fältreporter Therese Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista