1 av 13
Fiskeläget.
2 av 13
Sillhällorna. Foto: Thomas Öberg.
3 av 13
Biologen Katarina Stenman och fågelskådaren Mattias Laisfeldt.
4 av 13
Kantareller växer i strandskogen.
5 av 13
Tomas Staafjord vid länsstyrelsen.
6 av 13
Myggblomster, en oansenlig orkidé.
7 av 13
Myggblomster - groddknoppar på bladen.
8 av 13
Klappersten.
9 av 13
Flygsand på Bjuröklubb.
10 av 13
Grundskatan.
11 av 13
Fyren vid Bjuröklubb.
12 av 13
En ny art i Naturmorgon!
13 av 13
En död gråsäl på stranden.

Klippor och klapper på klassisk klubb

Klippor, klapper, flygsand och havets bränningar - det möter vi på Bjuröklubb i Västerbotten. En plats de flesta av oss har hört talas om - i alla fall vi som lyssnar på väderleksrapporten! Men här finns också ett människans landskap med fyr, fiskarstugor och ett vitmålat kapell.

Bjuröklubb är en bergig udde som sticker ut i havet. Udden är porten till Bottenviken söderifrån. Här finns ingen övärld, stranden möter det stora havet. Men norröver ökar antalet öar i Bottenviken.

Sedan 1975 är Bjuröklubb ett naturreservat. Idag försöker man skydda urskogen och orörda marker samtidigt som man vill återskapa det gamla kulturlandskapet som fanns kring fiskeläge och fyrplats. Udden är en bra plats att räkna fågelsträcket söderut vid den här tiden.

Thomas Öberg besöker Bjuröklubb tillsammans med botanikern Katarina Stenman och fågelkännaren Mattias Laisfeldt. Vi får också höra Tomas Staafjord vid länsstyrelsen förklara de nya tankarna för hur reservatet ska skötas.

Nedan ser du Thomas Öbergs bildspel från Bjurö Klubb:

Mer om berg:västgötaslätten ligger ett antal stora berg utspridda. De är mer eller mindre täckta av stenhård diabas och därför skavades de aldrig bort av den stora inlandsisen. Ett av bergen är Hunneberg och runt dess fot går en gammal väg genom lunden av bokar och almar.

Hit åker många från trakten för att bara strosa - eller för att titta på gelesvampar, lyssna på fåglar och njuta av sippor och örter. Jenny Berntson Djurvall har tagit en promenad med botanisten Anita Stridvall. Bland annat sökte de en lite ovanligare växt: citronsippan.

Programledare är Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista