1 av 4
Den ljusgula citronsippan är en korsning mellan vitsippa och gulsippa. Kallas också svavelsippa eller hybridsippa. Foto: Jenny Berntson Djurvall.
2 av 4
Vid Hunneberg bröts alunskiffer för att komma åt kalk. Diabashögarna man ser runt berget är rester av kalkugnarna. Foto: Jenny Berntson Djurvall.
3 av 4
Skavfräken växer i stora fält under träden i Hunneberg. Foto: Jenny Berntson Djurvall.
4 av 4
Botanisten Anita Stridvall känner de flesta växter, svampar och lavar man hittar runt Hunneberg. Foto: Jenny Berntson Djurvall.

Citronsippor och alunskiffer

11 min

När Carl von Linné kom till trakten av Hunneberg i Västergötland tyckte han att det var ett paradis. Och här hittade han bergeken.

Som en tårta sticker berget upp ur slätten. Innuti berget finns alunskiffer som är rikt på kalk och överallt syns spår efter brytning av bränning av denna.

Botanisten Anita Stridvall bor i närheten och åker gärna till Hunneberg för att guida intresserade i allt som växer i lunden runt berget. Om vårarna kan man i vitsippsmattorna hitta ljusgula sippor - citronsippor - en naturlig korsning mellan vitsippa och gulsippa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista