1 av 3
En oansenlig och diskret orkidé: myggblomster. Foto: wikimedia commons
2 av 3
Sillhällorna.
3 av 3
Ripbär. Foto: Wikimedia commons

Bottenvikens port - Bjuröklubb

3:53 min

Klippor, klapper, flygsand och havets bränningar - det mötte fältreporter Thomas ÖbergBjuröklubb i Västerbotten. Det är en plats de flesta av oss har hört talas om - i alla fall vi som lyssnar på väderleksrapporten! Men här finns också ett människans landskap med fyr, lotsutkik och ett vitmålat kapell.

Bjuröklubb är en bergig udde som sticker ut i havet. Udden är porten till Bottenviken söderifrån. Här finns ingen övärld, stranden möter det stora havet. Men norröver ökar antalet öar i Bottenviken.

Sedan 1975 är Bjuröklubb ett naturreservat. Idag försöker man skydda urskogen och orörda marker samtidigt som man vill återskapa det gamla kulturlandskapet som fanns kring fiskeläge och fyrplats. Udden är en bra plats att räkna fågelsträcket söderut vid den här tiden och här finns diskreta skönheter som den lilla orkidén myggblomster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista