Cinnoberbaggen lever i döda aspar vid Nedre Dalälven. Foto: Jonas Hedin.

Dalälvens översvämningar skapar unik natur

Nedre Dalälven är ett av de mest insektsrika områdena i Norra Europa, de gamla lövskogarna har formats av återkommande översvämningar - och det var länge ett av sista fästena för den akut hotade Vitryggiga hackspetten, som lever av stora larver i död ved.  Förr gick det att paddla kanot inne i skogarna på våren. Nu är vattnet reglerat och granen marscherar in i hackspettarnas skog. I den skyddade nationalparken står nu striden mellan Vitryggsprojektet och Naturvårdsverket om hur skogen ska skötas.

En annan strid handlar om myggen. Biologisk myggbekämpning är tillåten, även i skyddade områden. Bekämpningen är kontroversiell, det är fortfarande osäkert hur naturen påverkas av besprutning från helikopter med ett gift från en bakterie. Frågan är kan ängsskötsel minska antalet myggor.

Hur  fiskar och livet i vattnet påverkas av varierande vattennivåer får vi också veta i programmet med programledare Lena Näslund och fältreporter Joacim Lindwall - direkt från Färnebofjärdens nationalpark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".