1 av 3
Lindblommorna plockas och samlas i stora säckar. Foto: Gunnel Engström
2 av 3
Lindblomsförsäljare i Provence. Foto: Gunnel Engström
3 av 3
Det rör sig om stora kvantiteter lindblommor. Foto: Gunnel Engström

Lindmarknad i Provence

I Frankrike säljs lindblommor på torget.

Den 24:e augusti var "Lind" rätt svar på Naturmorgons tävlingsfråga. Linden är kanske mest känd för sina doftande blommor, men de är inte bara populära hos humlor och bin. Många människor uppskattar en kopp lindblomsté, och i Frankrike verkar drycken vara extra populär.
Såhär skriver Gunnel Engström i Fagersta:

Hej
Jag tar mig friheten att skicka med några bilder från ”la foire du tilleuil” i Buis les Baronnies. Den lilla orten ligger i norra Provence och var i ett par hundra år platsen för vad som påstods vara världens största lindblomsmarknad. Tidigt på morgonen lastade man av sina buntar med lindblommor på promenaden under platanerna. Buntarna vägdes på gammalmodiga vågar, typ besman, och såldes till hugade uppköpare.
Fram till för några år sedan ägde marknaden rum första onsdagen i juli varje år men jag tror att den nu har ersatts av ett slags ”lindfestival”. En upplevelse av det ovanliga slaget var det ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista