Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

Rika Färnebofjärden

Publicerat lördag 7 september 2013 kl 12.44
Hur bevara och skapa vitryggens skogar?
(11 min)
1 av 3
Färnebofjärden med den gamla kvarnruinen i förgrunden. Foto: Lena Näslund
2 av 3
Mätt abborre - som just svalt en liten öring. Foto: Joacim Lindwall.
3 av 3
En ovanligt stor Ävjepilört vid Färnebofjärdens strand Foto: Peter Ståhl.

Färnebofjärdens nationalpark i nedre Dalälven är ett flackt område, präglat av kraftiga våröversvämningar. De har skapat insektsrika lövskogar - det sista fästet för den vitryggiga hackspetten. I flera år har Projekt Vitrygg satt ut ungar här. Med vattenkraftsutbyggnaden har översvämningarna blivit både mindre och kortare. Det gör att granen vandrar in och vitryggsprojektets ledare Kristoffer Stighäll är oroad.

-Om det inte går att få kraftbolagen att släppa förbi mer vatten måste Naturvårdsverket tillåta granbekämpning i de skyddade områdena, säger han.

Det är fler arter som är beroende av vattenståndsvariationer.

Anna Jansson visade den sällsynta lilla Ävjepilörten som blommar vid lågvatten när den sticker upp över vattenytan.

Länsfiskekonsulenten Kalle Gullberg provfiskade under morgonen och fick bland annat stensimpa, lake, abborre och småöring. Innan de hann tillbaka i vattnet slukade abborren en liten öring. Själv hade den märken efter gäddtänder. Äta eller ätas...

Älvängarna längs Dalälven var förr viktig slåttermark. Nu växer de igen och tuvorna fångar små vattensamlingar när de svämmas över - perfekta kläckningspölar för de världsberömda översvämningsmyggorna i området. Kanske kan återupptagen slåtter vara ett alternativ till helikopterbesprutningen med ämnet BTI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".