Lördagen den 26 februari

fick vi lära oss att gärdsmygen är Sveriges näst minsta fågel och bygger gärna bon på baksidan av rotvältor. Hanarna bygger många bon av torra ormbunkar till exempel, men det är bara det som blir godkänt av en hona som fodras med dun till exempel.

Jenny Berntson porträtterade pigghajen som är den vanligaste inhemska hajarten. Den heter pigghaj på grund av giftpiggarna den har bakom ryggfenan som ett skydd mot större fiender.

Lisa Henkow var fältreporter på Helgasjöns is tillsammans med bland annat fiskexperten Olof Lessmark. De berättade om olika fiskars anpassning till den kalla vintern. Ålen gräver ned sig, laken kör för fullt, gäddan kan klara sig utan mat en hel vinter och rudan kan ha 2-3promille alkohol i blodet.

Nästa lördag, den 5 mars, är Anders Börjeson programledare. Han ska utröna om det går att plocka hjortron på sjöbottnen.

Det skall också handla om Örnar eftersom det är örnräkning på gång.

Dessutom kommer ett nytt hemma hos reportage- i en holk. Frågan är vilken fågel som har bott i den. I vårfågelsångarskolan möter vi Blåmesen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".