Musslor och svampdjur på botten i Kosterhavet Foto: Tomas Lundälv och Lisbeth Jonsson / Scanpix
Naturmorgon 16 november 2013

Kometer, meteoriter och livets ursprung i havet

Från livets ursprung till yttersta rymden spänner Naturmorgon idag. Fältreporter Joacim Lindwall tittar på meteoriter och söker sikta en komet från observatoriet Albanova i Stockholm. Åke Johansson, geolog och forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, berättar om meteoriter. Magnus Näslund och Jesper Sollerman, som är astronomer vid Stockholms universitet, berättar om kometer.

Hur gick det till när magen eller huvudet uppstod? Det får vi veta i reportaget om djurlivets tidiga historia. I havet lever fortfarande organismer, som svampdjur, som funnits på planeten i cirka 600 miljoner år. Det är med dem som det flercelliga livets historia börjar, och Naturmorgons Therese Forsberg tar oss ner under ytan, till de flercelliga djurens ursprung. Vi delar 70 procent av vår arvsmassa med svampdjuren. I reportaget hör vi dykaren Magnus Roslund på Västkusten och professor Barbara Giles och Bent Christensen som är lektor - båda vid Umeå Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista