1 av 4
Tamrenar är viktiga i världsarvet Laponia. Foto Sara Sällström.
2 av 4
Gudrun Kuhmunen är styrelseordförande för Laponiatjuottjudus. Foto Sara Sällström.
3 av 4
Renarna samlas i en hage. Foto Sara Sällström.
4 av 4
Jan-Erik Länta är en av de personer som jobbar åt den nya Laponiaförvaltningen. Foto Sara Sällström.

Världsarvet Laponia sköts av samer och myndigheter

10 min

I det svenska världsarvet Laponia har lokalbefolkningen fått mycket mer inflytande än tidigare över hur naturen ska bevaras för framtiden. I stället för att länsstyrelsen och Naturvårdsverket tar hand om all naturvård, så sköts det nu av en nybildad förvaltningsorganisation där framför allt samebyarna har en viktig roll.

Laponia består av flera nationalparker och naturreservat i Jokkmokks och Gällivares kommuner, med mil efter mil av fjäll, skogar och myrar.

Förut sågs området ofta som något av en orörd vildmark. Men efter att det blev ett världsarv 1996 har bilden av ett kulturlandskap blivit allt starkare. Här har den samiska befolkningen bott länge och satt sin prägel på naturen. Inte minst genom renskötseln.

Och i en hage med 3000 renar i Stora Sjöfallets nationalpark berättar Jan-Erik Länta från den nya förvaltningen om både renarna som en viktig del av området och om hur lokalbefolkningens kunskap kan hjälpa till i naturvårdsarbetet.

Reporter är Sara Sällström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista