Kan blåmesen svälja det här? Foto: Sven Jansson, Yttersta Skäret.

Musik ur naturen och mata vinterfåglar inpå knuten

Den här helgen pågår kampanjen Vinterfåglar in på knuten - ett initiativ från Sveriges Ornitologiska Förening. Under en följd av år har allmänheten hjälpt till med att räkna och rapportera de småfåglar som dyker upp kring våra matställen. Att mata fågar har blivit omåttligt populärt på sistone och verksamheten omsätter numera många miljoner i försäljning av fröer och fröautomater. Det är trevligt att mata småfåglar, men kampanjen kan också hjälpa oss att upptäcka förändringar i fågelfaunan.

Vår vanligaste matgäst brukar vara talgoxen. Men vem blir tvåa i år? Och hur ser man på fågelmatandet i andra länder? Vi får rapporter från Ryssland, USA och Mellanamerika. Dessutom tips om vad fåglarna helst äter. Konstnären Kasplina Berggren visar hur man själv kan tillverka en fin fågelmatare.

Sophie Rimheden är electronicamusiker som gör musik att både lyssna och dansa till. Hon inspireras också av ljud man kan höra ute i naturen. Till exempel fågelsång! I programmet träffar vi henne i direktsändning och får prov på hennes musik.

Programledare är Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista