En välkamouflerad cikada i Sydafrika, lyssnarfoto Tina Pettersson.

Cikadorna lever nere i jorden

Cikadorna håller för öronen när de själva spelar
4:58 min

Cikador kallas också sångstritar. De lever nästan hela sitt liv under marken, men det är sången de är mest kända för. I Södra Afrika finns runt 150 olika arter cikador, en av dem träffade Lisa Henkow på i Krugerparken i Sydafrika, där John Adamson är guide.

En del mindre cikador har en sång som inte det mänskliga örat kan uppfatta, men som stör fåglar och andra som närmar sig. Cikador har ett helt unikt organ som de framställer sina ljud med, till skillnad från exempelvis gräshoppor, som gnider bakbenen mot lister på bakkroppen.

I Nordamerika finns cikador som bara blir fullbildade var 13-e år, en annan art hörs bara var 17-e år. Resten av tiden lever de under jorden och suger näring ur växtrötter. Forskarna tror att de undviker att bli uppätna genom att komma fram alla på en gång snarare än några varje år. Men även deras starka sång fungerar avskräckande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".