1 av 2
Nåldynorna tillhör Protea-familjen, varav 60% är hotade. Foto Lisa Henkow.
2 av 2
Harald Säll, lektor i virkeslära, och Marie Johansson, professor i byggteknik, från Linnéuniversitetet jobbar med biståndsprojektet.
Sydafrikaspecial 1 mars 2014

Sida ger pengar till eukalyptus som utarmar jorden i Sydafrika

En enkelbiljett för jorden
3:57 min

Kapregionen har en unik flora, kapfloran, där Fynbos är den mest artrika sorten. Den är faktiskt dubbelt så artrik som regnskog. Men de unika växterna hotar att försvinna. Några av hoten är jordbrukslandskapet, städerna som brer ut sig, men även främmande växtarter.

Ett exempel är eukalyptus, som odlas eftersom den växer snabbare än inhemska trädslag, men helt utarmar jorden. Det går inte att återställa jorden efter att den har huggits ner - som ekologen Pippin Anderson säger, "it's a one way ticket".

Ändå stödjer svenska Sida ett forskningsprojekt där Linnéuniversitetet är en av parterna. Projektet är helt inriktat på eukalyptusodling. Detta har Sveriges radio rapporterat om inför Naturmorgons program, i P4 Kronoberg: http://t.sr.se/1o8Mfbm, och i Ekot (se ljudklippet nedan). Reportrar är Simon Campanello och Annika Digréus.

I Naturmorgon fördjupade Lasse Willén och Lisa Henkow diskussionen om eukalyptus och biologisk mångfald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".