1 av 3
Vildkaninen kommer ursprungligen från Iberiska halvön. Foto: NP Holmes/Wikimedia Commons
2 av 3
Kaninerna är landskapsarkitekter som skapar nya livsmiljöer. Foto Lisa Henkow / Sveriges Radio.
3 av 3
Jim Sundberg arbetar som naturguide på Gotland och visar oss kaninerna - och spåren efter dem. Foto Lisa Henkow/Sveriges Radio.
Lördag 1 november 2014

Många kaniner ger många kungsörnar

Det är inte tomt på insekter bara för att det blivit november. Vår fältreporter Therese Forsberg beger sig ut tillsammans med Andreas Garpebring och Ylva Nordström från Entomologiska föreningen i Umeå för att se vilka småkryp som är vakna eller vilka de kan se spår av.

Och så berättar vi att det varit ett bra år för kaninerna. Vilket i sin tur betyder att det går bra för - kungsörnen! Gotlandskaninerna, eller rabbisarna som man säger, betyder också att ön har världens tätaste bestånd av kungsörn. Lisa Henkow har gjort reportaget.

Med hösten kommer tystnaden, och förmultnandet, och påminnelsen om att allt tar slut - men också att allt börjar om. Om detta filosoferar Tina-Marie Qwiberg i veckans kråkvinkel.

Programledare är Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".