Bland paradisfåglar och nattsländornas larver

I lördags ägnade vi oss åt att håva i Madesjösjön utanför Nybro i sydöstra  Småland. Biologerna Irene Bohman och Ulf Bielke hittade nattsländelarver och d:o trollsländor - som nu är i färd med att förpuppa sig inför kläckningen som färdiga insekter senare i sommar. Det läggs också en hel del ägg just nu. Bland annat av grodor och paddor. Just nu pågår grodleken för fullt på många håll, vilket herpetologen Göran Nilsson berättade om. Vi berättade också om paradisfåglarna på Papua-Nya Guinea - ganska bekanta i Sverige efter forskningsresanden Sten Bergmans alla berättelser. Hemmavid är paradisfåglarna fortfarande viktiga i den lokala kulturen, bl a som prydnader (se bilden). Vi sände också ett reportage från USA om flyttande snögäss, och fick en reserapport direkt från Kina av Anders Börjeson.

Nästa vecka, Valborgsmässoafton, är Lena Näslund programledare och hon och Jenny Berntson finns på Grimsö forskningsstation i Bergslagen. Skogsfåglar, harar och smårovdjur kommer att vara i fokus. Dessutom möter vi en av fjällvärldens eleganter - jaktfalken och berättar mer om det enorma bokverket om Sveriges växter och djur - Nationalnyckeln. Första volymen presenteras till veckan. Den handlar om dagfjärilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista