Förra sommaren var den enfotad. Nu är den enbent. Lyssnarfoto: Åsa Fahlbeck.
1 av 2
Förra sommaren var den enfotad. Nu är den enbent. Lyssnarfoto: Åsa Fahlbeck.
I Gryts skärgård bor denna enbenta sädesärla. Lyssnarfoto: Åsa Fahlbeck.
2 av 2
I Gryts skärgård bor denna enbenta sädesärla. Lyssnarfoto: Åsa Fahlbeck.
Lördag 15 november 2014

Den enbenta sädesärlan

Nu så var den enbent och hoppade fram
3:19 min

I november förra året ringde Anders Fahlbeck från Linköping till Naturmorgons väkteri - programmet där vår panel svarar på lyssnarnas frågor om allt mellan himmel och jord (som har med naturen att göra). Han berättade om en sädesärla han sett i Gryts skärgård, en sädesärla som bara hade en fot. Zoologen Susanne Åkesson förklarade att det nog skett genom en olycka i vuxen ålder, annars hade den nog inte överlevt.

Men frågan var hur länge den skulle klara sig, att hoppa fram så där.

Nu ringde Anders igen. Och sädesärlan har kommit tillbaka även i år! Men nu har hela benet trillat av. Från enfotad till enbent, alltså. Och Anders berättar att den var ganska kaxig förra sommaren, nu har den varit lite mer tillbakadragen. Men ändå, still going strong den här säsongen också. Och en annan lyssnare hörde av sig och berättade att han haft en enbent sädesärla i Filipstad som återkom hela 7 år i rad!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".