Kråkvinkeln lördag 29 november 2014

Flodpärlmusslan - en 280-åring som inte vill bli kokt

4:46 min

Staffan Lindberg, musiker, artist och skribent, är tillbaka med en kråkvinkel i Naturmorgon. Han gav sig ut för att se något så ovanligt som en flodpärlmussla. Men när han väl såg den tänkte han inte så mycket på att den var ovanlig, mer på Stig Malm. Och på hur flodpärlmusselungdomens kommande 280 år kommer att te sig.

Om man går vilse ganska rejält i skogen snett bakom sommarstugan i Bergslagen kommer man till Lillsjöbäcken. Den rinner just ifrån Lillsjön och ut i Järleån genom ruiner av gamla hyttor och masugnar. Bäcken är ett av de få ställen i Sverige där man kan hitta den rödlistade flodpärlmusslan. Så en dag gick vi dit, familj och vänner, för att få en glimt av den sägenomspunna mollusken. Länsstyrelsen hade nämligen ordnat ett naturreservat så man lätt skulle hitta dit. Efter en kortare promenad på en dammig skogsväg kliver vi över en trumma där bäcken porlar, och så börjar vi följa den uppströms. 


"Nu måste vi leta noga eftersom detta är en utrotningshotad och sällsynt art", säger jag. Vi börjar viska, oklart varför, eftersom det är svårt att skrämma bort en mussla. Men vi vadar långsamt fram genom den grunda men oväntat klara bäcken. Plötsligt står vi mitt i myriader av musslor. De har ställt sig på kant i gruset och öppnat sig på glänt upp mot strömmen för att kunna filtrera vattnet. Hundratals små springor med lite alger fladdrande i kanten. Jag förstår först inte vad jag ser, utan tänker på Stig Malm. Det var här han måste ha stått någon gång för 25 år sen. Den gamla LO-basen som myntade ordet fittstim. Vackert var det i alla fall. Och inte speciellt utrotningshotat. Inte just här i alla fall.

Enligt informationsskylten vid ingången är flodpärlmusslan den äldsta djurarten vi har. Den kan bli upp till 280 år gammal! Alltså mycket äldre än galapagossköldpaddan Harriet som bara blev 175. Hisnande. För räknar man bakåt 280 år kommer man till 1734. Det året då Bach skrev juloratoriet, Linné gjorde sin dalaresa och Sverige införde vänstertrafik. Musslan tänkte säkert: Det där kommer ni ångra när ni börjar importera tyska bilar och ratten sitter på fel sida. Och 1967 när vi införde högertrafik sa den: Vad var det jag sa? Eller snarare tänkte den: Vad var det jag tänkte?

Musslan, och då kanske den mer välsmakande blåmusslan, är annars den bästa maten kan sätta i sig. Den ligger och silar vatten och får i sig växtplankton. På det sättet renar den vattnet från kväve och fosfor och kan alltså stoppa övergödningen. För käkar jag upp den, har näringsämnena flyttat in i mig istället för ut i haven. Kokas i vitt vin, persilja och vitlök ifall ni vill göra en insats. Skulle man få för sig att äta en flodpärlmussla får man antagligen i sig en antikvitet. Som att äta en rokokomöbel ungefär. Och lika träig.

Räknar man istället 280 år framåt kommer man nästan fram till år 2300. Så långt som
FN:s klimatpanel har sträckt sina framtidsscenarier. Så ett par av de små musselembryona som simmar mellan mina tår kommer att veta hur det blir. Enligt värstafallsscenariot har det blivit 10 grader varmare på jorden och de flesta djur inklusive människan är utrotade. Enligt bästafallscenariot är vi visserligen uppe och nosar på en 2 grader varmare planet, men sedan kallnar den under följande 250 år en halv grad och sen är det nästan okej att bo här igen.

Så om det första inträffar blir flodpärlmusslan i princip kokt, fast då utan vitt vin och persilja.
Om det andra inträffar lever den vidare med viss möda, och kan då sjunga:
"En dag ska musslan säga: Tack mänskor det gjorde ni bra"

Om man bortser från en sak: Musslor håller i allmänhet käften.