Kammaneterna hör till jordens äldsta djur. Och de kan lysa, med samma blåa ljus som japanska forskare nu kommit på hur man framställer, och får Nobelpris för. Foto: Steven Haddock - biolum.eemb.ucsb.edu
Kammaneterna hör till jordens äldsta djur. Och de kan lysa, med samma blåa ljus som japanska forskare nu kommit på hur man framställer, och får Nobelpris för. Foto: Steven Haddock- - biolum.eemb.ucsb.edu
Lördag 29 november 2014

Kammaneterna borde fått nobelpris

Kammaneter borde fått nobelpris!
4:19 min

Nobelpriset i fysik 2014 går till tre forskare som uppfunnit LED-belysning. Liknande blått ljus tillverkas sen miljarder år tillbaka av många marina djur.

Kammaneter, både amerikanska och inhemska kan lysa. Det kallas bioluminiscens och djuren gör alltså ljus själva - utan hjälp av solen.

Djuren lyser av olika anledningar: för att inte synas mot den ljusa himlen ovanför dem, för att förvirra rovdjur i havet och för att signalera till varandra, t.ex. för att locka på en partner.

Lene Friis Möller, manetforskare på Lovéncentret Kristineberg visar upp just kammaneter. De här djuren kan dessutom reflektera sitt eget ljus och sända ut också gröna strålar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".