Fia Bengtsson, doktorand vid Uppsala universitet, forskar på vitmossor. Här en flytvitmossa. Foto: Lena Näslund
1 av 2
Fia Bengtsson, doktorand vid Uppsala universitet, forskar på vitmossor. Här en flytvitmossa. Foto: Lena Näslund
Torsten bor på Naturum på Koster. Han är runt 20 år och har bara en klo - men den är stor. Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio.
2 av 2
Torsten bor på Naturum Kosterhavet. Han är runt 20 år och har bara en klo - men den är stor. Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio.
Lördag 6 december 2014

Färgsprakande vitmossor och koll på hummern

I adventstider brukar man hitta renlav som säljs som vitmossa i affärerna.

Men vi bjuder på äkta vara i stället. Fältreporter Lena Näslund tar med sig Fia Bengtsson, doktorand i ekologi vid Uppsala universitet, för att titta på några av de 45 olika vitmossearter som finns i Sverige.

De är alla specialister på att skapa sin egen, tuffa miljö; ogästvänlig för de flesta andra växter. Det är surt, närings- och syrefattigt och just det gör att nedbrytningen är långsam och vi får torvmossar.

Och så far vi till havs. Jenny Berntson Djurvall åker ut med kustbevakningen i Kosterhavets nationalpark när de håller koll på hummerfisket. Närkontakt med hummer utlovas också.

I veckans kråkvinkel lyfter Helena Söderlundh fram barnens känsla för detaljer i naturen.

Programledare är Lisa Henkow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".