Naturfrågan 6 december 2014

I sillinläggningar och kalops och kanske också i julens köttbullar. Enligt danskarna kan den användas på allehånde sätt.

Många tycker att huvudaromen är blandad med kanel och muskot, medan andra mest tänker på tandläkare. Columbus hoppades hitta äkta peppar, men det gjorde han ju inte.

Vad tror du att vi söker? Skicka ditt svar till naturmorgon@sverigesradio.se Du har chans att vinna en röd termos, en fin tygkasse eller ett klassiskt tygmärke. Lycka till!

Rätt svar på förra lördagens tävlingsfråga var murgröna. Veckans vinnare är Gunnel Tapper i Färentuna, som vinner en röd termos, Birgitta Markström i Jokkmokk som får en tygkasse, och Bernt Hedlund i Tyresö, som får ett tygmärke. Grattis allihop. Vinsten kommer på posten.

Murgrönan blommar på hösten och sätter frukt på våren. Och har två olika sorters blad. Hör mer om det i ljudklippet nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".