Kråka. Foto:  Arnstein Rønning/wikimedia commons
Kråka. Foto: Arnstein Rønning/wikimedia commons
Lördag 13 december 2014

Baklängesåk i reningsverkskarusellen

"Man kan inte utesluta i att de finner ett visst nöje av att befinna sig i rotationen"
5:50 min

Gunilla Öhrn i Alingsås undrade över varför kråkorna gillar att åka karusell på omrörarna på reningsverket. Naturpanelens Susanne Åkesson tror att det framför allt handlar om att få värma sig över det varmare vattnet på den kalla säsongen.

Men också att det inte är omöjligt att det handlar om ren nöjesåkning - kråkfåglar är intelligenta och gör en del saker som är svåra att förklara utan att ha rolighetsfaktorn med, menar Susanne Åkesson.

Många lyssnare hörde av sig under och efter programmet med olika vittnesmål om kråkor som ser ut att faktiskt leka - tack Bengt Ulin, Arne Moberg, Mats Sylvan, Håkan Larsson, Agneta Börjesson och Carina Lindblom för det. Och så har många hört av sig om teorier om varför kråkorna just åker baklänges. Bland annat Kerstin Sinha som skriver: "Det skulle ju kunna vara så att kråkorna åker baklänges för att dom märkt att den eventuellt lite varmare, uppstigande luften då liksom burrar in sig i deras fjäderdräkt och kommer åt att värma kroppen, istället för att bara glida över den på det sätt som ger minsta motstånd när dom tar sig fram 'som vanligt' genom luften, det vill säga framlänges." Vi frågade Susanne Åkesson efter programmet vad hon trodde om den teorin, och det är inte alls omöjligt, menar hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".