Jenny Berntson Djurvall leder Naturmorgons bokprat 2014. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio.
1 av 2
Jenny Berntson Djurvall leder Naturmorgons bokprat 2014. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio.
Henrik Ekman Foto Anita Kratz
2 av 2
Henrik Ekman, vetenskapsjournalist, fotograf och författare, bland annat, är årets gäst på Naturmorgons återkommande bokprat. Foto: Anita Kratz
Lördag 20 december 2014

Årets bästa naturböcker

Var går gränsen mellan natur, konst, kultur och litteratur?

Kanske ingenstans. I alla fall inte i Lars Lerins Augustprisbelönade praktverk Naturlära”. Likadant i Joar Tibergs mycket mindre, men likväl gripande, ”Fåglar i fält”. Och Stefan Castas och Emma Tinnerts ”Min fjärilsbok” är en superinformativ faktabok – men med så vackra bilder att den är en konstupplevelse i sig.

Det är några av de böcker vi tar upp i vårt bokprat – programmet då Naturmorgon lyfter fram guldkorn ur årets naturboksskörd. Och vi tar upp fler förstås: böcker om träd, mossor, svampar och snöleoparder, om platser som Muddus, Dalälven och Skåne, om kulturlandskapets förändring och om kärlek över artgränserna.

Redaktionen har läst och tyckt, och så har vi bjudit in vetenskapsjournalisten, fotografen och författaren Henrik Ekman som årets hedersgäst. Det är han som är berättarrösten i SVT:s naturfilmer i Världens natur på söndagskvällarna. Till våren ger han ut en ny bok, ”Utsikt från ett torp”.

I programmet medverkar också Lasse Willén, Helena Söderlundh, Lisa Henkow samt programledaren Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista