Mistel. Foto: Sven-Olov Andersson
1 av 2
Vinter är perfekt tid att titta upp i träden efter den magiska halvparasiten mistel. Foto: Sven-Olov Andersson.
Fredrik Wilde, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen Värmland, säkrar vargspår. Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio.
2 av 2
Fredrik Wilde, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen Värmland, säkrar vargspår. Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio.
Lördag 21 februari 2015

Vi möts under misteln - och frågar oss hur stor roll vargen kan spela i Sverige

Vintertid är idealisk tid för mistelspaning. När löven kommer blirdet så svårt att se denna magiska halvparasit. På lördag sänder vi direkt från mistelns huvudstad i Sverige; Västerås. Med oss har vi botanist Hans Rydberg som just nu kartlägger misteln i just Västerås, och Maria Löfgren, museiträdgårdsmästare vid Vallby friluftsmuseum, som gått i närkamp med mistelfröna för att få Västmanlands landskapsblomma att slå rot på museet.

Och så ger vi oss ut på spårning efter den alltid lika aktuella vargen. Jenny Berntson Djurvall är med när rovdjurshandläggare Fredrik Wilde vid länsstyrelsen i Värmland säkrar DNA i vargspillning. Dessutom ställer vi frågan om vargen i Sverige kan vara lika avgörande för ekosystemet som den är i exempelvis Yellowstone.

I veckans kråkvinkel har Staffan Lindberg utgått från vårt program. Vad en morgon är är väl rätt så klart, däremot mer diffust vad natur egentligen står för. Rim utlovas.

Programledare är Lena Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".