Nationalnyckeln kommer att ges ut i ny form.
Nationalnyckeln kommer att ges ut i ny form. Foto: Artdatabanken, SLU

Nationalnyckeln ges ut i ny form

2:39 min

I torsdags, förra veckan, beslutade regeringen att förstärka anslaget till det Svenska artprojektet med 15 miljoner kronor per år.

Det Svenska artprojektet har bland annat till uppgift att kartlägga alla Sveriges flercelliga växter, svampar och djur. Och det är också Svenska artprojektet som har givit ut den så kallade Nationalnyckeln, ett bokverk som skulle beskriva hela Sveriges fauna och flora.

Men år 2013 beslutade den dåvarande borgerliga regeringen att bokutgivningen skulle upphöra, artprojektet skulle istället satsa på digital publicering.

Men i torsdags förra veckan, den 3 mars, så beslutade den nuvarande S- och MP-regeringen att bokproduktionen skulle återupptas i form av ett tryckt referensverk.

Något som gläder Lena Sundin Rådström som är chef för ArtDatabanken på SLU som driver artprojektet (lyssna på ljudklipp ovan)...

- Jag ska först börja med att vi är väldigt glada för att vi har regeringens fortsatta förtroende att genomföra Svenska artprojektet och att de har förstärkt anslaget, säger Lena Sundin Rådström, chef för Artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

-  Vad som hände den tredje mars var att regeringen var väldigt tydlig med att Artdatabanken ska fortsätta att producera digital information, som vi fick besked om 2013 skulle vara fokus, men att vi också ska producera artinformation i bokform, ett referensverk. Det här referensverket ska komplettera den digitala artinformation som vi producerar redan i dag, men också den artinformation som vi har redan publicerat i det befintliga bokverket Nationalnyckeln, Nationalnyckelböckerna.

- Den här bokproduktionen beräknar vi att den ska komma igång, men det blir tidigast 2017 som vi ser det, säger Lena Sundin Rådström, chef för Artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Om man jämför med den bokproduktion som ni har börjat ge ut, det som kallas Nationalnyckeln, som är ett mastodontverk, där man beskriver alla arter ganska detaljerat med akvareller och fotografier och text och en nyckel därtill, om man jämför Nationalnyckeln med detta som ni kallar referensverk, vad kommer den stora skillnaden att bli?

- Det är regeringen som har skrivit att det är ett referensverk som vi ska producera, det är det vi ska titta på och jämföra nu. Det är väldigt viktigt att det kompletterar vår digitala produktion, det är två pusselbitar som ska passa ihop, den information som är digital och den i verket, och också det vi redan producerat i Nationalnyckelnböckerna. I dagsläget är det inte helt klart hur det ska se ut, men det är väldigt viktigt igen att verken är anpassade till våra användares behov. Det får vi vänta med, ni får hålla an lite, vi jobbar på för att tydliggöra vad det blir för format och vad skillnaderna och likheterna blir. Men det kommer att bli en bra bok, information som är anpassad till användarna helt enkelt, säger Lena Sundin Rådström.

Hör mer om detta den 19 mars i Naturmorgon i P1.

Reporter Joacim Lindwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista