Trumpetande sångsvanar.
1 av 3
Sångsvanen har blivit vanlig, och när de anländer i stora mängder till sjön Tysslingen i Närke är våren verkligen på väg. Foto: Josefin Nilsson josefinnilssonphotography.com
från sändningen 20160305
2 av 3
Fältreporter Lena Näslund i kallt vatten, Erika Schagatay övervakar. Foto: Alex Patrician.
Många fågelskådare lockas till sjön Tysslingen i Närke i mars, när sångsvanarna rastar där på sin väg norrut.
3 av 3
Många fågelskådare lockas till sjön Tysslingen i Närke i mars, när sångsvanarna rastar där på sin väg norrut. Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio
Lördag 19 mars 2016

Sångsvanarna trumpetar in våren vid Tysslingen

Varje år rastar tusentals sångsvanar på sin väg norrut vid sjön Tysslingen i Närke. Minst lika många människor kommer för att titta på – ett sant folknöje och ett säkert vårtecken.

Vår fältreporter Joacim Lindwall sänder direkt från Tysslingen och träffar bland andra Helny Olsson som ansvarar för svanräkningen. Hon räknar varenda svan som kommer inflygande för att äta frukost.

Och så får vi höra hur det gick när en annan fältreporter, Lena Näslund, tinade upp efter att ha tillbringat 20 minuter i riktigt iskallt vatten.

I veckans kråkvinkel undrar Lisa Henkow vilket djur vi alla kan enas om att älska, finns det något alls?

Vi intervjuar också Lena Sundin Rådström vid Artdatabanken om att Nationalnyckeln kommer att ges ut igen, i ny form.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".