Göran Sahlén, specialist på trollsländor. Bild: Linda A P Larsson.

Naturmorgon den 2 juli: trollsländor, småkryp och järvar

I lördags handlade programmet i hög grad om trollsländor. Göran Sahlén (bilden), forskare vid högskolan i Halmstad, guidade fältreportern Linda A P Larsson utmed Fyrisån söder om Uppsala, och berättade om såväl flick- och jungfrusländor som om de större trollsländorna.

Mer ur innehållet: Bengt Berg berättade om tigrar och kragbjörnar i Indien ur SRs arkiv; vi rapporterade intressanta fakta om järven från ett forskarsymposium i Jokkmokk; den älskliga mandelblommen porträtterades, liksom mindre kryp som mossdjur och gråsuggan (svaret på förra veckans tävlingsfråga). Blott 11-åriga Karin Alander från Karlshamn berättade om en intressant igel hon hittat och själv artbestämt till fyrögd broskigel - något som biologen Stefan Lundberg på Riksmuseet bekräftade. Vi hörde också etologen Adrian Vallin (se texten om påfågelsögat här under). Programledare var Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista