Körsbärsträd som blommar
1 av 7
Det finns flera sorters vilda körsbärsträd i japan och när de blommar håller man fest - hanami – en picnic under blommorna. Foto: Jenny Berntson Djurvall
Lönn blad
2 av 7
Det finns över tjugo lönnarter i Japan och många är endemiska. Foto: Jenny Berntson Djurvall
Tadashi Nakai och Noriko Ohki
3 av 7
Tadashi Nakai är expert på inhemska träd och Noriko Ohki är trädgårdsmästare i Kyoto Botaniska trädgård Foto: Jenny Berntson Djurvall
japansk lönn långa barr
4 av 7
japansk lönn har mycket långa barr och insekter ser till att den växer sig krokig. De äter av toppskotten och istället växter sidogrenarna vidare. Bonsaimästare härmar detta när de vill forma sina träd. Foto: Jenny Berntson Djurvall
en krokig japansk tall
5 av 7
De krokiga japanska tallarna är vanliga i trädgårdar och som bonsai. Foto: Jenny Berntson Djurvall
mjuka barr på japansk ceder
6 av 7
Japans vanligaste träd är japansk ceder. Växer vilt men odlas också för virket skull. Foto: Jenny Berntson Djurvall
en lönns ljusgröna bladverk
7 av 7
En av ett tjugotal olika lönnar (Ancer) som växer vilt i Japan. Foto: Jenny Berntson Djurvall
Lördag 29 oktober 2016

Japansk tall och många ekar

Många trädarter i en lite stökig botanisk trädgård
5:05 min

I Japan finns kanske 20 olika ekar, det vanligaste är kanske japansk korkek. Det finns minst lika många sorters lönn och en handfull olika arter tall.

Japansk tall och japansk korkek är två vanliga trädslag i Japan. I det asiatiska öriket är mångfalden stor. Somt finns också på kinesiska kontinenten, annat är unikt för just Japan.

Jenny Berntson Djurvall träffade Tadashi Nakai som är expert på inhemska träd och gick en runda i Botaniska trädgården i Kyoto.

Bambu får ofta vara en symbol för växterna i Japan. Men japansk ceder skulle egentligen passa bättre. Detta storvuxna träd används inte minst i arkitektur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".