Guiden visar upp uppstoppad kragbjörn och informerar besökare i Karuizawa.
1 av 3
Oshima Gen informerar besökare i Karuizawa om kragbjörn. Foto: Jenny Berntson Djurvall
En karelsk björnhund pussar reporter Jenny
2 av 3
Den karelska björnhunden Nanok som hälsar på reportern är specialtränad för att skrämma bort kragbjörnar från byn. Foto: Motoi Inoue
uppstoppad kragbjörn och guiderna i Karuizawa
3 av 3
Hundföraren Oshima Gen och guiden Motoi Inoue berättar för besökare hur man ska bete sig om man skulle stöta på en japansk kragbjörn. Foto: Jenny Berntson Djurvall
Lördag 29 oktober 2016

Hundar skrämmer bort japanska kragbjörnen

En puss från en björnjagarhund
1:36 min

De japanska kragbjörnarna söker sig ibland till bebyggelse för att leta mat. I Karuizawa håller specialutbildade hundar björnarna borta.

Den japanska kragbjörnen är en underart till asiatisk svartbjörn. Namnet kommer av den vita och månformade kragen den har på halsen.

Kargbjörnen är betydligt mindre är brunbjörn (som finns på nordön Hokkaido) men trots det sker björnattacker varje år. Japan är tätbefolkat och kragbjörnarnas habitat har minskat. Ibland söker de sig till trädgårdar för att leta mat. I andra fall kan människor som är ute och plockar växter och svamp stöta ihop med hona och unge.

I Karuizawa i Naganoprefekturen har man dock nästan inga problem med björnarna. Specialtränade hundar och deras skötare ser till att eventuella besökare nosas upp och skräms iväg.

Motoi Inoue jobbar på Picchio wildlife resarch centre Karuizawa. Den karelska björnhunden heter Nanok.

Reporter Jenny Berntson Djurvall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".