Mats Ottosson, programledare på Naturmorgon.
1 av 2
Mats Ottosson, programledare på Naturmorgon. Foto: Martina Wärenfeldt
Mats Ottosson är ny programledare på Naturmorgon.
2 av 2
Mats Ottosson är ny programledare på Naturmorgon. Foto: Martina Wärenfeldt

Naturjournalisten och författaren Mats Ottosson ny programledare för Naturmorgon

Naturmorgon har sänts i P1 Sveriges Radio varje lördag sedan september 1990. Idén är fortfarande densamma: ge lyssnaren en naturupplevelse lika levande som om man själv var på plats. Med start lördag 3 december hörs nu en ny röst som programledare, naturjournalisten och författaren Mats Ottosson.

 

– Det här är mitt drömjobb. Det känns som att jag, utan att veta om det, har förberett mig för det här jättelänge, säger Mats Ottosson.

54-åringen från Sörmland har ett hängivet naturintresse. Det är också natur som han på olika sätt skildrat i sitt yrke – som frilansjournalist åt en rad tidskrifter och som författare. På listan över utgivna böcker finns bland annat Fågeldagboken som ges ut varje år, Upplev Sverige, Till träden och Lugn av naturen och Kor – en kärlekshistoria.

Som programledare för Naturmorgon ser Mats fram emot att kombinera sina två passioner – språk och natur. Och också att möta lyssnarna.

– Naturmorgon har en unik samtalston med sina lyssnare, den längtar jag efter.

Det han främst hoppas på att förmedla är inspiration och fascination för naturen.

– Jag vill ge en påminnelse om att vi inte är ensamma på den här planeten. Att inte uppmärksamma de andra livsformerna måste kännas så ensamt. Världen är större! I förlängningen handlar det också om en förhoppning om att vi kan känna ödmjukhet. Det är inte bara vårt jordklot, säger Mats Ottosson.

Naturmorgon programleds förutom av Mats Ottosson också av Jenny Berntson Djurvall, Lisa Henkow och Joacim Lindwall. 

Naturmorgon sänds lördagar kl. 06.10-07.55 i P1. Första sändningen med Mats Ottosson som programledare sänds lördag 3 december.

Mats nås på mats.ottosson@sverigesradio.se
0470-72 60 44

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".