Säckar med skinn av myrkott till försäljning på en marknadsplats
1 av 2
Myrkottskinn bjuds ut till försäljning på en marknad i Mong La i Burma, nära den kinesiska gränsen. Foto: Ola Jennersten, Naturfotograferna
En polisman håller en död myrkott i famnen.
2 av 2
En beslagtagen myrkott på en marknadsplats i Duala i Kamerun. Foto: Ola Jennersten Naturfotograferna

Därför är myrkottarna så hotade

Myrkottar hotas av skrytkonsumtion
5:53 min

Myrkotten - svaret på veckans naturgåta - är ett av världens mest hotade och illegalt handlade djur. Ola Jennersten på WWF berättar om varför.

Myrkottar, myrkotteskinn och myrkottefjäll dyker ofta upp på marknadsplatser i Asien och Afrika. En som har sett detta med egna ögon är Ola Jennersten på Världsnaturfonden som berättar om problemen med tjuvjakt och illegal handel med utrotningshotade djur i nya boken "Vid vägs ände".

I Naturmorgon berättar han att efterfrågan på myrkott och andra tjuvjagade djur bland annat handlar om en sorts skrytkonsumtion - ju dyrare vanor man kan visa prov på desto mer status tycker man sig signalera (och ju mer utrotningshotade djuren är desto dyrare är de ju). Men det handlar också om att djurdelar används i den traditionella kinesiska medicinen - så är det till exempel med myrkottfjäll.

Tjuvjakt på hotade djur gynnas också av fattigdom och ekonomiska klyftor. Det kan vara mycket lönsamt att sälja djur som noshörning och tiger men också myrkott. Men det finns ljuspunkter. Exempelvis har tigrarna börjat öka i antal i flera länder i Asien, berättar Ola Jennersten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".