En mangodessert med grädde och svartpeppar
1 av 2
Mango gör sig perfekt med vispgrädde och nymortlad svart- eller grönpeppar, tipsar Lennart Enstrand och Marie Widén. Foto: Helena Söderlundh
Två herrar vid ett bord med mangofrukter
2 av 2
Fruktkännaren Lennart Engstrand berättar om mangons företräden för Naturmorgons Mats Ottosson. Foto: Helena Söderlundh
Lördagen 10 december 2016

En bra mango slår nästan allt

Lennart Engstrand: "Den är söt, den är underbart god"
4:55 min

Naturmorgons växtexpert Lennart Engstrand rankar mangon som en av världens godaste frukter.

En av världens tio godaste frukter, kanske den allra godaste! Det säger Naturmorgons växtexpert Lennart Engstrand om mangon. Och han borde veta - under hans och kollegan Marie Widéns arbete med boken "Fruktlexikon" har han smakat på frukter från ungefär 350 olika växtarter.

- En bra, mogen mango av en bra sort slår nästan allting.

Mangoträd är imponerande organismer, som kan bli gott och väl trettio meter höga och ha stora vida kronor. Ett enda träd kan bära flera tusen frukter. Numera odlas mango lite varstans i de tropiska delarna av världen men ursprunget finns i Sydostasien, och där har Lennart Engstrand också ätit de godaste mangofrukterna.

Vilda former av mango har trådiga frukter, men de förädlade frukter vi köper i affärerna idag är ofta mjuka och lena som persikor. Den lilla aromen av terpentin ger en extra skjuts åt smakupplevelsen, menar Lennart.

Innehållet av terpentinliknande ämnen är typiskt för många av sumakväxterna, dit mangoträdet räknas, berättar Lennart Engstrand för Naturmorgons Mats Ottosson i ett av växthusen i Botaniska trädgården i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".