En grön videkvist med en torr grå påväxt som liknar en fylld ros.
Frågeställaren Therese Andersson fick veta att "viderosen" inte alls är en ros utan en gallbildning orsakad av en mygga. Foto: Therese Andersson
Lördag 10 december 2016

Viderosen är en gallmyggas verk

Therese Andersson: "Det ser ut som en jättefin grå luddig ros"
5:22 min

Det ser ut som en ros och kallas också "videros", men i själva verket är det en så kallad gallbildning som orsakas av en insekt.

En gallbildning är ett slags skydd som en insekt tvingar en växt att bygga. Somliga galler ser ut som röda bär eller vårtor på växtblad. Andra, som till exempel den som kallas videros, liknar en blomma.

Just en sådan hade Naturmorgons lyssnare Therese Andersson skickat in en bild på, och expertpanelen kunde berätta att den har skapas av en gallmygga. Vitsen med att tvinga videbusken att omforma sina egna blad till ett litet rosenformat hus är att myggans larv ska kunna utvecklas därinne, väl skyddad mot fiender.

Videbusken - förmodligen är det i det här fallet en sälg - lider knappast nämnvärt av insektsangreppet, berättade expertpanelen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".