En insekt på altanen spottade ur sig vita saker. Vad var det?
Den spottande insekten är gissningsvis en mörk slamblomfluga som gör sig av med överskottsnektar mitt i flykten. Foto: Mattias Bolander
Lördag 10 december 2016

Mätt fluga spottar nektar

Mattias Bolander fångade den spottande insekten på bild
6:13 min

Den spottande insekt som Mattias Bolander fångat på bild är förmodligen en mörk slamblomfluga. "Spottet" kan vara överskottsnektar, enligt experten Mikael Sörensson.

Två år i rad har Mattias Bolander sett flygande insekter som tycks spotta ur sig någon sorts vita projektiler. Till slut lyckades han fotografera fenomenet. Bilderna skickade han till Naturmorgons expertpanel där de vållade både förundran och huvudbry.

Mattias Bolander undrade med viss oro om det kunde vara ett exemplar av älgens nässtyngfluga, eftersom denna art spottar in sina larver i älgars näsborrar och i sällsynta fall av misstag kan spotta i människors ögon istället. Han fick dock lugnande besked. Insektsexperten Mikael Sörenssons kvalificerade gissning är istället att det handlar om en blomflugehane av arten mörk slamblomfluga.

Eftersom det är en hane kan "spottet" inte vara ägg. Sörenssons teori är istället att det är överskott av nektar som flugan på detta sätt gör sig av med i flykten. Den söta nektarn fungerar som flugans flygbränsle, men uppenbarligen kan det ibland bli för mycket av det goda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".