Korallrev.
1 av 4
Korallrev. Foto: Anna Björn
Tradescantian kallas också "ulliga ulla".
2 av 4
Tradescantian kallas också "ulliga ulla" och växer vilt i Mexico. Foto: Jenny Berntson Djurvall
Blommorna liknar axelprydnader på vissa uniformer- epåletter, och så har växten fått sitt namn.
3 av 4
Blommorna liknar axelprydnader på vissa uniformer- epåletter, och så har växten fått sitt namn. Foto: Björn Aldén
Björn Aldén är botanist och en av de ansvariga för SKUD, Svensk kulturväxtdatabas där man kan söka växters svenska namn.
4 av 4
Björn Aldén är botanist och en av de ansvariga för SKUD, Svensk kulturväxtdatabas där man kan söka växters svenska namn. Foto: Jenny Berntson Djurvall
Lördag 7 januari 2017

Bleka korallrev och växters svenska namn

Läget för världens korallrev är bekymmersamt - 2016 har inneburit den värsta korallblekningen någonsin. Orsaken är alltför höga vattentemperaturer.

Vår fältreporter Lena Näslund sänder från vattenmuseet Aquaria i Stockholm för att tillsammans med biologen Anna Björn titta närmare på vad en korall är och vad som händer när den bleks. Och vi får lära känna några av dem som lever i reven, som den lilla clownfisken som är mer känd som Nemo.

Och så träffar vi Ulliga Ulla. Det är en luden växt som fått ett roligt, men lite knasigt namn. Botanisten Björn Aldén berättar hur det går till när kulturväxter från hela världen får svenska namn.

Programledare är Joacim Lindwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".