Trädormbunke
1 av 9
Trädormbunke från Grand Etang Forest Reserve på Grenada Foto: Roger Pedersen
Bente Eriksen letar efter gametofyten, den lilla tunna skivan som är ormbunkens fortplantningsgeneration och som ser ut som ett litet grönt hjärta.
2 av 9
Bente Eriksen letar efter gametofyten, den lilla tunna skivan som är ormbunkens fortplantningsgeneration och som ser ut som ett litet grönt hjärta. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Simbräken har speciella hår som gör att den inte blir blöt och inte sjunker.
3 av 9
Simbräken har speciella hår som gör att den inte blir blöt och inte sjunker. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
På stenen ligger den lilla gametofyten, den tunna skivan som är ormbunkens fortplantningsgeneration och som ser ut som ett litet grönt hjärta.
4 av 9
På stenen ligger den lilla gametofyten, den tunna skivan som är ormbunkens fortplantningsgeneration och som ser ut som ett litet grönt hjärta. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Bente Eriksen, föreståndare för Botaniska trädgården i Lund på plats i ormbunksrummet i växthuset.
5 av 9
Bente Eriksen, föreståndare för Botaniska trädgården i Lund på plats i ormbunksrummet i växthuset. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
En del ormbunkar kan bli höga som träd - trädormbunkarna.
6 av 9
En del ormbunkar kan bli höga som träd - trädormbunkarna. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Mossbräken är en av världens minsta ormbunkar. Den flyter på vattenytan.
7 av 9
Mossbräken är en av världens minsta ormbunkar. Den flyter på vattenytan.
Och en del ormbunkar växer i och på träd - epifyter. Här en älghornsbräken.
8 av 9
Och en del ormbunkar växer i och på träd - epifyter. Här en älghornsbräken. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Strutbräken
9 av 9
Strutbräken Foto: Anna-Lena Winnerstam
Lördag 7 januari 2017

De uråldriga ormbunkarna som tog revansch

Bente Eriksen: "Den ser ut som ett litet grönt hjärta"
7:19 min

I Botaniska trädgården i Lund finns ett rum med bara ormbunkar och mossor. Inte en störande färgglad blomma så långt ögat når.

Här träffar vi botanist Bente Eriksen som berättar hur det gick till när den uråldriga växtgruppen ormbunkar tog revansch - efter att blomväxterna bildats.

Den första ormbunken såg dagens ljus för sådär 365 miljoner år sedan.

Då fanns bara mossor och lummerväxter, inga barrväxter och absolut inga blomväxter.

Men så blev klimatet torrare och barrväxterna, som skyddar sina fortplantningsorgan mot torka bättre än ormbunkarna, tog över. Ormbunkarna behöver dessutom vatten för att föröka sig - den könliga generationen som kallas gametofyt och ser ut som ett litet grönt hjärta måste ha vatten för att kunna bli befruktad.

Det såg mörkt ut för ormbunkarna.

Men så bildade barrväxterna och blomväxterna stora skogar. Och i dem uppstod ett gynnsamt klimat för ormbunkarna. Skuggigt och fuktigt, och också plats att växa - till exempel på ett träd! Faktum är att av de 10 000 ormbunksarter som finns i dag bildades 7 000 för "bara" 150 miljoner år sedan, när blomväxterna började bre ut sig.

Och vad är då en ormbunke? Jo, en växt som har kärl, men inte frön. I stället förökar de sig med sporer, som sitter i sporgömmen under bladen.

Ormbunkar kan se väldigt olika ut. En del har flikiga blad som de vilda svenska arterna stensöta, träjon, majbräken och örnbräken. Andra är väldigt små och växer på vattenytor. Åter andra kan bli höga som träd eller växa på andra träd - epifyter som älghornsbräken.

- Ormbunkarna har så underbara anpassningar att man kan inte låta bli att älska dem. Mina favoriter är nog vattenormbunkarna. De är häftiga, säger Bente Eriksen.

Reporter är Helena Söderlundh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".