En bild av en stor fisk med rund form och en stjärtfena som sticker upp över vattenytan.
Klumpfisken kan bli stor som en noshörning och äter mest maneter. Den här sågs utanför Stenungssund i november 2016. Foto: Fredrik Aronsson
Lördag 28 januari 2017

Klumpfisken kan bli stor som en noshörning

6:25 min

Fredrik Aronsson från Tjörn hade i november den osannolika turen att få se en klumpfisk hemma i Bohuslän, någonting han länge drömt om.

Det är Fredriks pappa Håkan Aronsson från Göteborg som berättar på telefon för Naturmorgons djurexpert Susanne Åkesson om det osannolika mötet.

Klumpfisken är en art som i vanliga fall finns i betydligt varmare hav. En enda hona kan lägga 300 miljoner små små ägg. Från ett sådant ägg kan det alltså bli en fisk av en noshörnings storlek - allt på en föda som består huvudsakligen maneter.

Någon eller några gånger per år händer det att den dyker upp i svenska vatten. Klumpfisken är en mycket långsam simmare, det handlar om en marschfart på max tre kilometer i timmen, berättar Susanne Åkesson - men hon avfärdar epitetet "världens största plankton" som ibland används om klumpfisken (med anledning av att den sägs driva med strömmarna snarare än att simma).

- Har det varit en stor invasion av maneter kan den nog följa med födotillgången och ta sig utanför normala utbredningsområden, säger Susanne Åkesson.

Ett annat namn på klumpfisken är solfisk, en benämning som kommer sig av att den gärna ligger i ytan för att värma upp sig i solen efter de mycket djupa dyk de ibland gör.

- Kanske var det som den här fisken höll på med, för den sågs uppe i ytan. Den kanske försökte höja sin kroppstemperatur, men chanserna är nog tyvärr små att den ska klara sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista