Garnlav
1 av 2
Garnlavens gulgråa färg kommer från usninsyra. Usninsyran gör att laven får beskare smak. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges radio
Solen skiner bakom gamla granar i naturreservat i Norrbotten
2 av 2
Garnlaven trivs i gamla naturskogar där den hänger som ett draperi från grenarna. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Lördag 18 mars 2017

Garnlaven är renens vinterföda

"Den ser ut som ett smycke från gamla tider"
3:41 min

Den äldre barrskogen är garnlavens rike. Den gulbleka hänglaven är en viktig födokälla för bland annat renar.

I fuktiga gamla skogar över hela landet stortrivs garnlaven. Särskilt vanlig är arten i de norra delarna av landet. En av skogarna där garnlaven växer särskilt rikligt är i Reivos naturreservat i Arvidsjaurs kommun i Norrbotten. Här finns det knappt ett träd som inte täcks av den gulgråa hänglaven.  

Garnlaven är en viktig art i de nordliga skogarna. Vintrar med särskilt mycket snö vandrar renarna över skaren och betar av garnlaven från träden. För att undvika att bli uppäten försvarar sig garnlaven med en beskare smak. Smaken kommer från den så kallade usninsyran som också ger garnlaven sin gula färg.

De senaste åren har garnlaven minskat mycket. Arten klassas nu som nära hotad. Anledningen till det är att arten trivs bäst i äldre naturskogar och inte klarar sig i kalhyggen. Garnlaven förökar sig också genom att delar av laven bryts av och sedan börjar växa. Spridningssättet kallas fragmentering. Den gör att arten inte kan sprida sig så långa sträckor.

Naturmorgons reporter Josefin Nilsson berättar mer om garnlavens liv och leverne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".