En tät mossa som påminner om enbusken. En dansk blåmossa.
1 av 5
Den danska blåmossan påminner lite om en enbuske och den heter också Leucobryum juniperoideum på latin - enen heter just Juniperus. Det är en av de lite mer exklusiva mossor vi hoppas möta i vår sändning på lördag. Foto: HermannSchachner/CC0/Wikimedia Commons
Det är andaktsfullt att snorkla och möta karettsköldpaddor utanför Kano Island, Costa Rica.
2 av 5
Det är andaktsfullt att snorkla och möta karettsköldpaddor utanför Kano Island, Costa Rica. Foto: Aquaimages/CC BY-SA 2.5/Wikimedia Commons
Tygeldelfinen finns utanför Costa Ricas kust. Den kallas också fläckig delfin. Ju äldre de blir, desto fler fläckar får de.
3 av 5
Tygeldelfinen finns utanför Costa Ricas kust. Den kallas också fläckig delfin. Ju äldre de blir, desto fler fläckar får de. Foto: Wayne Hoggard NOAA/NMFS/SEFSC/Wikimedia Commons
På Osahalvön finns långa öde stränder med regnskogen alldeles intill.
4 av 5
På Osahalvön finns långa öde stränder med regnskogen alldeles intill. Foto: Lena Näslund
Tidvattnet rullar in på Kano Islands strand.
5 av 5
Tidvattnet rullar in på Kano Islands strand. Foto: Lena Näslund
Lördag 18 mars 2017

Massor av mossor på Orust och många marina möten i Costa Rica

Vi rör oss mellan artrika områden i programmet på lördag.

Vår fältreporter Jenny Berntson Djurvall finns på plats på Orust utanför Göteborg. I ett fuktigt och inte alltför snöigt klimat trivs många arter av mossor. Peter Carlsson från Mossornas vänner guidar oss bland både vanliga arter och mer rara fynd - som den danska blåmossan, Leucobryum juniperoideum. Den finns annars i mer oceaniska delar av Europa som västra Spanien och Portugal. Den, och flera andra arter, verkar vara på frammarsch på västkusten.

Och så tar vi oss till Osahalvön på Costa Ricas Stilla havskust. Costa Rica är ett av världens artrikaste länder och har också satt ekonomiskt värde på att bevara naturen. I Lena Näslunds reportage reser vi till Kano Island och möter tygeldelfiner, karettsköldpaddor och papegojfiskar.

Vi ger också vår första sånglektion. Under våren tar vi med er på en pedagogisk resa bland våra vanligaste sjungande fåglar.

Programledare är Mats Ottosson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".