Lördag 18 mars 2017

Tranan som hakade på i gåsplogen

5:36 min

Gäss och tranor flyger ofta tillsammans i v-formation, i plogar, för att spara energi. Men hur blir det när en ensam trana tar följe med en gåsplog?

Det undrade Karin Larsén i Blentarp:

- Rätt som det var kom en liten flock med gäss. Jag tyckte att det var något konstigt, de verkade oroliga och bytte plats med varann. Plötsligt såg vi vad det var - det var en trana som flög inne i gåsflocken, den passade inte in i plogen. Det såg lite lustigt ut. De fick inte någon ordning på flygformationen.

Karin undrar om det är vanligt att sådant händer. Nej, svarar Cecilia Nilsson, flyttfågelforskare vid Lunds universitet.

- Det är inte så jättevanligt. Men det är en stor fördel att flyga i plog, så hamnar de själva söker de andra flockar. Det är en stor fördel flygmässigt men det gäller att man är rätt samkörda, det fungerar inte så bra med stor trana och lite mindre gäss.

Vad består fördelen i?

- När de flyger så cirkulerar luften bakom dem så det bildas ett rör av cirkulerande luft bakom. Det är en fördel att ligga precis bakom vingspetsarna, där cirkulerar luften uppåt, då får man lyfthjälp. De som är riktigt bra på det samordnar också vingslagen så att de slår i takt.

Vilka arter flyger så här?

- Det är mest de som flyttar långt, och på dagtid, man måste se för att veta var man ska ligga. Det är mycket en strategi för att spara energi, så det är vanligare bland stora fåglar som gäss, tranor och svanar, säger Cecilia Nilsson.

Hon berättar också att det inte är samma ledarfågel hela tiden - det delas upp exakt rättvist i flocken. 

Mats Ottosson pratade med Karin Larsén och Cecilia Nilsson.

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista