Lördag 25 mars 2017

Lämmelmossa är mossornas svar på gamar

7:06 min

Den växer på as och spillning och är vanligast på fjällheden, säger Peter Carlsson från föreningen Mossornas vänner. Och är det lämmelår ses den ofta på just döda gnagare - därav namnet.

Det var Naturmorgon-lyssnaren Barbro von Schoenberg som skickade in en bild på det som hon med rätta misstänkte var lämmelmossa.

Vid en fjällutflykt i Härjedalen hade barnen lekt med pilbåge och råkat förlora en pil. Vid letandet efter den såg Barbro en liten eldröd borste som stack upp ur kråkriset. Hon blev nyfiken och letade sig senare på nätet fram till gissningen lämmelmossa.

Och den artbestämningen bekräftas av mossexperten Peter Carlsson.

Så hur hittar då mossan från en död lämmel till en annan, eller för den delen från en spillningshög till en annan? Jo den tar hjälp av flugor, berättar Peter Carlsson. Mossan härmar lukten av dött djur och spillning, och så kommer insekterna flygande på jakt efter mat. Men istället för mat träffar de på klibbiga sporer som fastnar på dem och när de sedan flyger vidare mot nya mål, till exempel en nydöd lämmel, följer sporerna med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista