Lördag 25 mars 2017

Skål för ett nytt TBC-botemedel!

4:29 min

I antibiotika-resistensens skugga letas det febrilt efter nya sätt att ta död på bakterier. Ett tänkbart sådant har upptäckts i en svamp som finns i svenska barrskogar såhär års: svart vårskål.

Tuberkulos är en infektionssjukdom som dödar miljoner människor världen över varje år, och som är notoriskt svårbehandlad. Därför letar man med stort frenesi efter nya sätt att behandla sjukdomen. En mycket viktig källa i sökandet är naturen omkring oss, inte minst svampar och växter. (Penicillinet är ett bra exempel, det kommer ursprungligen från en mögelsvamp.)

I ett stort EU-projekt har mängder av organismer undersökts och ett ämne som visar lovande egenskaper är en peptid, ett miniprotein kan man säga, som finns i svamparten svart vårskål.

Gabriela Godaly, docent vid Lunds universitet, är en av forskarna i projektet som undersöker svampen.

Att svampen producerar ämnet beror på att de, precis som vi, vill skydda sig  mot virus och bakterier.

- Vi har också peptider som vi tillverkar som ska fungera antimikrobiellt.

Hur lång tid kan det ta i bästa fall innan det finns ett färdigt läkemedel.

- Vi är precis i början av processen, vi har identifierat och börjat testa det. Generellt tar det tio år att få fram ett färdigt läkemedel, men beror på vilken kris som råder i världen och hur mycket resurser som satsas, säger Gabriela Godaly.

Har du sett svart vårskål själv, i levande form i naturen?

- Nej, men den ska finnas i barrskog och är väldigt pluttig!

 

Programledare: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista